r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Topoverleg over migrantencrisis Balkan

woensdag 21 oktober 2015, 11:13
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Tien Europese regeringsleiders gaan zondag opnieuw naar Brussel om de vluchtelingencrisis te bespreken. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie heeft hen woensdag bijeengeroepen om te praten over de migrantenophoping in de Balkan.

Juncker spreekt van een ,,zich ontvouwende noodtoestand'', die samenwerking, overleg en directe actie noodzakelijk maakt. Aanwezig zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Servië en Slovenië. Ook EU-president Donald Tusk is van de partij. De Europese organisaties voor grensbewaking en asiel en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sturen vertegenwoordigers.

De situatie op de westelijke Balkan is al weken een zorg. Doordat Hongarije zijn grenzen met Servië en later Kroatië sloot, namen veel vluchtelingen via Slovenië de route naar Oostenrijk en Duitsland. Slovenië zegt de toestroom niet aan te kunnen en wil het leger inzetten. De samenwerking met Kroatië verloopt enorm stroef. De omstandigheden waaronder de migranten, die veelal via Griekenland Europa binnenkomen, zich verplaatsen zijn verre van ideaal.

De regeringsleiders komen bijeen tussen 16.00 en 19.00 uur, waarna ze gaan dineren in het gebouw van de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat ze besluiten nemen die onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd.

Delen

Terug naar boven