r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

woensdag 14 oktober 2015, 8:50
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben iets meer vertrouwen in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking heeft geen of weinig vertrouwen in de Tweede Kamer. Zo'n 36 procent van de Nederlanders heeft wel een goed gevoel bij de Europese Unie.

Het vertrouwen in beide is laag in vergelijking met het vertrouwen in andere instituties. De verschillen per regio zijn groot. Het vertrouwen in de regio Groot-Amsterdam, de Gooi en Vechtstreek en de regio ‘overig Groningen’ is met ongeveer 45 procent het grootst.

Met minder dan 30 procent hebben de inwoners van Oost-Groningen/Delfzijl, Midden-Limburg, Zuid-Drenthe en de Kop van Noord-Holland het minste vertrouwen in de EU. Oost-Groningen, Zuid-Limburg, Zuid-Drenthe en Kop Noord-Holland hebben het minste vertrouwen in de Tweede Kamer.

Qua vertrouwen scoort alleen de pers lager dan de Tweede Kamer. Slechts een derde van de Nederlanders zegt een goed gevoel te hebben bij de pers. De inwoners van Midden-Limburg geven met 25 procent aan het minst vertrouwen te hebben in de media, het grootst is het in de regio Amsterdam (38 procent). Het vertrouwen in ambtenaren is licht gedaald van 44 procent in 2012 naar 42 procent in 2014.

Nederlanders hebben volgens het CBS vooral vertrouwen in gezaghebbende instituties. Bijna zeven op de tien burgers vinden dat ze kunnen vertrouwen op rechters en politie.

Delen

Terug naar boven