r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Loekasjenko wint verkiezingen Wit-Rusland

maandag 12 oktober 2015, 14:31
gewijzigd
Loekasjenko
Bron: Blog Han ten Broeke

MINSK (ANP/DPA/RTR) - De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko heeft zondag de presidentsverkiezingen gewonnen. Voorlopige resultaten laten zien dat de 61-jarige Loekasjenko 83,49 procent van de stemmen heeft behaald. Een herstemming is daarom niet nodig. Dat meldde staatspersbureau Belta in de nacht van zondag op maandag.

Van de stemgerechtigden, zo'n zeven miljoen mensen, bracht 86,75 procent hun stem uit. De overwinning betekent dat de Wit-Russische leider aan zijn vijfde termijn als president begint. Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht en wordt ook wel 'de laatste dictator in Europa' genoemd.

Tijdens de vorige verkiezingen in 2010 kon Loekasjenko op 80 procent van de stemmen rekenen. Die overwinning ging gepaard met protesten die met geweld werden neergeslagen. Honderden tegenstanders werden opgepakt.

Vanuit het Westen lopen economische sancties tegen het land, wegens de slechte mensenrechtensituatie in het land en het gebrek aan democratie. Desondanks denken kenners te zien dat Loekasjenko de afgelopen tijd een wit voetje heeft proberen te halen bij het Westen, onder meer door kritiek te leveren op de annexatie van de Krim door Rusland.

Terug naar boven