r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

IMF ziet Nederland langzaam aan Europese norm voor tekorten voldoen

woensdag 7 oktober 2015, 17:54

LIMA (ANP) - Het overheidstekort van Nederland slinkt de komende jaren verder, terwijl de staatsschuld daalt. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport over de financiën van 's werelds rijkste landen. In zijn prognoses voor de Nederlandse overheidsfinanciën is het fonds voorzichtiger dan het Centraal Planbureau (CPB).

Het IMF verwacht dat het tekort volgend jaar zakt van 2,1 naar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), om via verdere dalingen in de komende jaren in 2020 uit te komen op 0,9 procent. De staatsschuld piekte volgens de modellen van het fonds vorig jaar op 67,9 procent van het bbp. Vanaf dit jaar wordt een daling voorspeld, die ervoor zorgt dat de schuld in 2020 overeenkomt met 62 procent van de omvang van de economie.

Het IMF is daarmee minder positief dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat rekent erop dat het Nederlandse tekort in 2016 zakt van 2,1 naar 1,4 procent. De staatschuld wordt volgend jaar geraamd op 64,5 procent, waar het IMF rekent op 65,6 procent. CPB-ramingen voor de periode na 2016 zijn er nog niet.

Volgens de Europese regels moeten landen hun tekort beperken tot maximaal 3 procent en moet de staatsschuld kleiner zijn dan 60 procent van het bbp. Hoewel de schulden langzaam beginnen te dalen, zijn Luxemburg, Estland, Letland, Litouwen en Slowakije vooralsnog de enige eurolanden die aan die laatste bepaling voldoen.

Terug naar boven