r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Baalen legt nevenfuncties autosector neer

woensdag 30 september 2015, 15:50
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - VVD-Europarlementariër Hans van Baalen legt zijn nevenfuncties voor de auto-industrie neer. Hij wil ,,volledig vrij'' kunnen meedoen aan de debatten over de Volkswagen-affaire in het Europees Parlement, geeft hij woensdag als reden aan voor zijn besluit.

Van Baalen stapt per direct uit de Raad van commissarissen van Mercedes Benz Nederland. Ook trekt hij zich terug uit de adviesraad van de RAI-vereniging. Hij benadrukt dat hij zich in geen van beide functies bezig heeft gehouden met lobby-activiteiten.

De liberaal, die de VVD-delegatie in het Europees Parlement leidt, zegt geen discussie te willen over zijn onafhankelijkheid. Het EU-parlement wordt mogelijk betrokken bij maatregelen naar aanleiding van de softwaremanipulatie door het Volkswagen-concern. De omvang van die affaire laat zich niet voorspellen, geeft Van Baalen als extra reden aan.

De SP in het EU-parlement had eerder op de dag kritiek op de bijbaan van Van Baalen bij Mercedes. Europarlementariër Dennis de Jong stelde voor betaalde bijbanen voor EU-parlementariërs zo snel mogelijk te verbieden. ,,Er moet een einde komen aan het handjeklap tussen bijvoorbeeld de automobielindustrie en Europarlementariërs.''

Van Baalen had zijn nevenfuncties conform de regels opgegeven. Hij verdiende jaarlijks 12.000 euro met de twee bijbanen, zei hij in een interview met website F-site.

Terug naar boven