r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechië en vooral Slowakije verzetten zich tegen EU-besluit vluchtelingen

woensdag 23 september 2015, 8:20
gewijzigd

BRATISLAVA (ANP/DPA) - Slowakije weigert de dinsdag in Brussel overeengekomen verdeling van vluchtelingen te accepteren. Premier Robert Fico kondigde een ,,confrontatiekoers" met de EU-partners aan.

De sociaaldemocraat Fico zei in het parlement in Bratislava nog liever ,,een strafzaak tegen Slowakije te riskeren dan het dictaat uit Brussel te respecteren". De premier bekritiseerde de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. ,,Het is nog nooit voorgekomen dat meningen, waarvoor landen rationele argumenten hebben, door een meerderheid eenvoudig van tafel worden geveegd, alleen omdat men geen consensus kon vinden."

De verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten van de Europese Unie heeft plaatsgevonden tegen de wil van Tsjechië en zal niet goed werken. Dat zei de Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka dinsdagavond. Hij kwalificeerde het besluit in Brussel als ,,een kalmeringsmiddel voor de publieke opinie van de betrokken landen".

Sobotka betitelde het besluit als slecht en zei dat het verder niets bijdraagt aan de oplossing van de oorzaken. President Milos Zeman zei te hopen dat de beslissing woensdag, wanneer de Europese regeringsleiders bijeenkomen, wordt herzien. ,,Minister-presidenten zijn meer waard dan ministers van Binnenlandse Zaken. De toekomst zal uitwijzen wat een enorme fout dit besluit was."

Terug naar boven