r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Kamer aanvaardt SGP-voorstel over zwaardere procedure EG-verdragen

dinsdag 22 september 2015, 16:18

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse parlement kan in de toekomst mogelijk alleen nog met een tweederdemeerderheid instemmen met het overdragen van nationale bevoegdheden aan de Europese Unie. Een gewone meerderheid is dan niet meer genoeg. De Tweede Kamer nam het SGP-wetsvoorstel in eerste lezing aan.

Het moeilijker maken van het overdragen is een wetsvoorstel dat lang geleden werd voorgesteld door Mat Herben van de LPF, maar later werd 'geadopteerd' door Kees van der Staaij van de SGP. Er bleek dinsdag een meerderheid voor in de Tweede Kamer. Bij de PvdA was één voorstemmer, Jacques Monasch. ,,We moeten in de toekomst zorgvuldiger zijn met het overdragen van bevoegdheden aan Europa. Het is te veel een Europa van grootschaligheid, van vrije markt en van regels voor zaken die we op nationaal niveau wel kunnen regelen.''

Het proces is nog lang niet afgerond. Het gaat immers om een grondwetswijziging en die kan pas worden doorgevoerd als er opnieuw verkiezingen zijn geweest en beide Kamers dan met tweederde meerderheid instemmen.

Het oorspronkelijke idee is al bijna tien jaar oud. Van der Staaij verdedigt het binnenkort in de Senaat.

Delen

Terug naar boven