r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mogelijk extra drempel tegen machtsoverdracht aan EU

woensdag 9 september 2015, 16:03

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse parlement kan in de toekomst mogelijk alleen nog met een tweederdemeerderheid instemmen met het overdragen van nationale bevoegdheden aan de Europese Unie. Een gewone meerderheid is dan niet meer genoeg.

Het moeilijker maken van het overdragen is een plan dat lang geleden werd voorgesteld door Mat Herben van de LPF, maar later werd 'geadopteerd' door Kees van der Staaij van de SGP. Woensdag bleek dat ook de VVD er uiteindelijk wel voor voelt en dat er zich nu een meerderheid aftekent.

Liberaal Joost Taverne zei dat zijn partij er positief tegenover staat nu de plannen zo zijn gewijzigd, dat voor het terugnemen van bevoegdheden wel een gewone meerderheid voldoende blijft.

De Tweede Kamer stemt er op 22 september over en het lijkt vrijwel zeker dat er, los van VVD en SGP, voldoende partijen akkoord zullen gaan. Daarmee is het proces echter nog lang niet afgerond. Het gaat immers om een grondwetswijziging en die kan pas worden doorgevoerd als er opnieuw verkiezingen zijn geweest en beide Kamers dan met tweederdemeerderheid instemmen.

Het oorspronkelijke idee is al bijna tien jaar oud.

Terug naar boven