r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Vluchtelingenplan EU goed ontvangen in Europees Parlement

woensdag 9 september 2015, 12:57
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - In het Europees Parlement is overwegend positief gereageerd op voorstellen voor een verplicht systeem om vluchtelingen over heel Europa te verdelen. Woensdag presenteerde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in het Europees Parlement in Straatsburg de plannen. Het gaat in eerste instantie om een tijdelijk noodmechanisme, waarmee 120.000 migranten worden verspreid vanuit Italië, Griekenland en Hongarije.

De PvdA, D66, ChristenUnie en CDA kunnen zich vinden in de plannen. ,,Als Europese landen vluchtelingen bij elkaar over de schutting blijven gooien wordt het een onmenselijke chaos'', aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

Eurosceptici als Nigel Farage reageerden minder positief en stelden dat de voorwaarden van het voorgestelde Europese asielbeleid zo breed zijn dat iedereen die voet op Europese bodem zet kan blijven.

De liberalen in het parlement, waar VVD en D66 bij zijn aangesloten, riepen de lidstaten in navolging van Juncker op meer eenheid te tonen. Sophie in ’t Veld (D66) vindt dat Juncker een duidelijk signaal heeft gegeven. ,,Duizenden gewone mensen hebben laten zien hoe beschaving en solidariteit eruitzien, nu de regeringsleiders nog.''

De PvdA denkt dat dit nog maar het begin is. De genoemde aantallen zullen al op korte termijn naar boven moeten worden bijgesteld. Volgens de Verenigde Naties moet Europa rekenen op een veelvoud van de vluchtelingen waar nu in de plannen een plek voor wordt gezocht. Ook Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vindt dat iedere Europese lidstaat een aandeel moet leveren in de opvang.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz stelde dat de voorstellen van de Europese Commissie kunnen rekenen op brede steun in het ,,hele parlementaire spectrum’’. Snelle oplossingen voor de lange termijn zijn nu binnen handbereik, is de verwachting van Schulz. ,,Junckers plannen brengen Europese Unie een stuk verder.’’

Terug naar boven