r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tienduizenden vluchtelingen naar Frankrijk; Hongarije tegen verplichte spreiding

maandag 7 september 2015, 17:39
gewijzigd
Boot met migranten
Bron: Copyright Frontex

PARIJS (ANP) - De vluchtelingen die Europa binnenkomen, worden beetje bij beetje verdeeld over de landen. Zo heeft Frankrijk besloten om de komende twee jaar nog minstens 24.000 vluchtelingen op te nemen. President François Hollande maakte dat maandag bekend.

De Europese Commissie wil 120.000 vluchtelingen eerlijk over de unie verdelen. Daarbij zou rekening worden gehouden met het aantal inwoners van elk land en de economische situatie. Momenteel landen en stranden bijna alle vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika in Griekenland en Italië.

Hongarije is fel tegen herverdeling. Het heeft geen zin om daarover te praten als de grenzen open zijn, zei premier Viktor Orban. Hij is bang dat er miljoenen moslims naar zijn land komen, die niet meer vertrekken. Hongarije wil dat er een fonds komt om landen als Turkije te helpen bij de opvang van vluchtelingen.

Veel vluchtelingen willen naar Duitsland. Dat is niet alleen het rijkste land van Europa, het heeft ook aangegeven Syriërs niet meer terug te sturen naar andere EU-landen waar ze eerder waren. Zo komen maandag waarschijnlijk 10.000 mensen aan op het station van München. Afgelopen weekeinde waren ook al 20.000 vluchtelingen gearriveerd. Ze kregen een heldenontvangst, met gejuich, eten, drinken en cadeaus.

De conservatieve autoriteiten in Beieren zijn terughoudend. Ze bedanken de vrijwilligers die helpen, maar zeggen dat het niet zo kan doorgaan.

Tussen de vluchtelingen zitten ook mensen uit Balkanlanden, zoals Kosovo. De Europese Unie wil naar verluidt landen op de Balkan en Turkije op de lijst van veilige staten zetten. Dan kunnen asielzoekers daarvandaan snel worden afgewezen en teruggestuurd.

Delen

Terug naar boven