r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitse president prijst 'lichtend Duitsland'

woensdag 26 augustus 2015, 15:13
gewijzigd

BERLIJN/HEIDENAU (ANP) - De Duitse president Joachim Gauck heeft woensdag bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Berlijn de vele vrijwilligers geprezen als voorbeeld van ,,een lichtend Duitsland tegenover een donker Duitsland''.

Gauck beklemtoonde dat in het 'Dunkeldeutschland' ophitsers en brandstichters vreemdelingenhaat aanwakkeren. Maar daar staan volgens Gauck de vele vrijwilligers tegenover, zoals tientallen artsen, vertalers en verpleegkundigen die bijvoorbeeld in het voormalige raadhuis van (Berlijn-) Wilmersdorf honderden vluchtelingen opvangen en bijstaan.

Dat is het Duitsland van het licht, betoogde Gauck. Hij erkende al in een relatief vroeg stadium dat er veel mensen zijn die moeite hebben met de komst van grote aantallen asielzoekers. Hij drong daarom bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Brandenburg eind 2012 aan op een andere mentaliteit in Duitsland.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd brand gesticht in een pand in Leipzig waar woensdag 56 vluchtelingen zouden worden gehuisvest. De schade bleef beperkt omdat een ooggetuige de brandweer belde die heel snel ter plaatse was. Het is de zoveelste brandstichting in onderkomens voor asielzoekers in Duitsland.

Bondskanselier Angela Merkel brengt woensdag een bezoek aan een opvangcentrum voor asielzoekers in het Oost-Duitse Heidenau. Daar waren in het weekeinde hevige rellen naar aanleiding van de komst van asielzoekers die er werden belaagd. Merkel werd er begin deze week van beschuldigd zich ten onrechte politiek op de vlakte te houden na al het geweld in Heidenau. Ze is woensdag in de Saksische plaats gearriveerd. De christendemocratische burgemeester Jürgen Opitz is er erg blij mee, want de rellen hebben volgens hem de gezinsvriendelijke stad beschadigd.

Terug naar boven