r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderhandelingsteksten TTIP alleen in te zien in 'beveiligde leeskamer'

woensdag 26 augustus 2015, 8:39

DEN HAAG (PDC) -  Volksvertegenwoordigers van nationale parlementen die het nog te sluiten handelsverdrag TTIP willen inzien, mogen dit alleen in een zwaar beveiligde kamer. In deze kamer mogen geen telefoons of notitieblokjes mee naar binnen, mag niets elektronisch worden opgeslagen en moeten de volksvertegenwoordigers een geheimhoudingsverklaring tekenen. Dat heeft eurocommissaris Cecilia Malmström besloten.

Het Duitse parlement had tot voor kort een uitzondering hierop, waardoor Bundestag-leden ook in Berlijn de documenten konden inzien. Deze uitzondering is door Malmström ingetrokken, nadat documenten waren gelekt naar een Duitse site. Nu ook de site Wikileaks 100.000 heeft uitgeloofd voor de TTIP documenten, is het risico volgens de eurocommissaris te groot om volksvertegenwoordigers zonder veiligheidsmaatregelen de teksten te laten inzien.

Het Duitse parlement eist meer openheid bij de onderhandelingen. Ook Nederlandse politici van onder andere VVD, SP, D66, CDA en GroenLinks bepleiten meer transparante onderhandelingen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft aan minister Ploumen Kamervragen gesteld en wil een einde aan de geheimzinnigheid rondom TTIP. VVD-europarlementariër Hans van Baalen, voorstander van het akkoord, liet weten dat zulke extreme geheimhouding er alleen maar voor argwaan zorgt en dus niet wenselijk is. 

Bron: Het Parool, Volkskrant

Delen

Terug naar boven