r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Griekenland doet staatsbedrijven en infrastructuur in de verkoop

donderdag 20 augustus 2015, 16:00

DEN HAAG (PDC) - Als gevolg van de eis tot privatisering in het derde steunpakket zet Griekenland zijn spoorwegen, post en vliegvelden te koop. Dit staat in een door het Griekse Hellenic Republic Asset Development Fund samengestelde lijst, die woensdag met het oog op transparantie voor de Griekse burger gepubliceerd is door de Europarlementariër Sven Giegold van de Duitse Groenen. 

Bij de onderhandelingen over het derde steunpakket aan Griekenland was privatisering van staatsbedrijven één van de pijlers. Op de lijst staan onder andere aandelen van de grote waterbedrijven Eyath en Eydap, en van gas- en olieverwerkingsbedrijven. Ook de nationale trein- en busvervoerders moeten worden verkocht en negentig procent van de landelijke post. Daarnaast gaan grote onderdelen van de infrastructuur in de verkoop, zoals ruim 600 km snelweg en veertien regionale vliegvelden. De opbrengsten gaan naar een privatiseringsfonds dat onder toezicht van de trojka komt.

Lokale overheden kijken met argwaan naar de verkopen. Zij zijn bang dat toeristen voortaan weg zullen blijven, omdat bijvoorbeeld de landingstarieven van de vliegvelden omhoog zullen gaan. Hun opstelling ten opzichte van de privatisering is een nieuw signaal voor het linkse Syriza van minister-president Tsipras, die zijn belofte verbrak om de trojka de rug toe te keren.

Bron: EUobserver

Delen

Terug naar boven