r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijsselbloem verwacht steun IMF voor Grieken

woensdag 19 augustus 2015, 16:19

DEN HAAG (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft meedoen met de redding van Griekenland en ook een deel van de miljardenleningen voor zijn rekening neemt. Het IMF wil daar in oktober een knoop over doorhakken.

Dijsselbloem zei woensdag in het Tweede Kamerdebat over nieuwe leningen aan Griekenland dat hij er als eurogroepvoorzitter alles aan doet om het IMF erbij te houden. Hij heeft er ook vertrouwen in dat het lukt. Het IMF vindt dat de eurolanden de Grieken tegemoet moeten komen met schuldverlichting.

Dijsselbloem zei dat er geen taboe ligt op schuldverlichting, maar dat het bedrag dat Griekenland moet terugbetalen niet zal worden verminderd. Daar is het Nederlands kabinet niet voor, maar ook binnen de eurogroep is er geen overeenstemming over. Nederland vindt principieel dat geleend geld terug moet komen. Wel kan er gepraat worden over looptijden van de leningen en andere voorwaarden.

Dijsselbloem legde uit dat er wordt gekeken naar de kosten die de Grieken jaarlijks kwijt zijn aan de leningen. Die mogen niet boven de 15 procent van de omvang van de economie uitkomen. Volgens Dijsselbloem komt dat de komende jaren niet boven de 12 procent uit. ,,Dus de schuld is gewoon houdbaar als de Grieken zich houden aan de afspraken.''

Volgens Dijsselbloem is er geen sprake van dat Nederland nu 5 miljard euro overmaakt naar Griekenland, laat staan dat het zou gaan om 25 miljard. Nederland heeft eerder wel 4,6 miljard gestopt in het Europees noodfonds ESM, waardoor er nu niets hoeft te worden betaald. De nieuwe leningen aan Griekenland betekenen nu niks voor de Nederlandse begroting of voor de staatsschuld.

Het nieuwe leningenpakket voor Griekenland heeft een omvang van maximaal 86 miljard. Dat komt in beginsel uit het ESM, maar als het IMF meedoet, draagt deze instelling ook bij.

Terug naar boven