r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meerderheid Kamer steunt leningen Griekenland

woensdag 19 augustus 2015, 14:40
Euro Summit
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met het nieuwe leningenpakket voor Griekenland. Wel is de steun die het kabinet heeft kleiner dan ooit. CDA en GroenLinks steunen het Griekenlandbeleid van het kabinet niet meer, alleen VVD, PvdA en D66 doen dat nog.

Dat bleek woensdag in het debat over Griekenland met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, waarvoor de Kamer speciaal terug was gekomen van reces. Het debat gaat over het derde pakket leningen voor Athene, met een omvang van 86 miljard euro. Alle andere eurolanden hebben er al mee ingestemd.

Het kabinet heeft dat ook gedaan, wat het voor de VVD-fractie eigenlijk onmogelijk maakte om nog tegen te stemmen. De VVD had dinsdag al gezegd met tegenzin te zullen instemmen.

VVD-Kamerlid Mark Harbers kwam daardoor flink onder vuur te liggen van de oppositie. Dat lag hij nog eens extra omdat VVD-leider Mark Rutte in 2012 nog had gezegd dat er geen extra geld naar Griekenland moest. Rutte had vorige maand al toegegeven dat hij die verkiezingsbelofte breekt.

Harbers zei dat als de VVD tegen zou stemmen en Nederland de leningen aan Griekenland zou vetoën dat tot ,,heel veel gedoe'' in Nederland zou leiden. ,,En dat heb ik er niet voor over.'' Als de VVD tegen zou stemmen, zouden de liberalen daarmee hun eigen partijleider premier Rutte afvallen. Het zou onmiddellijk leidden tot een ernstige kabinetscrisis.

Harbers zei ook dat hij er niet van overtuigd is dat een tegenstem effect zou hebben en tot een verbetering in Griekenland zou leiden. ,,Linksom of rechtsom vindt Europa toch wel een weg om Griekenland te steunen.''

Premier Rutte en minister Dijsselbloem moeten nog antwoorden in het Kamerdebat.

Terug naar boven