r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VVD met tegenzin akkoord met Griekse steun

woensdag 19 augustus 2015, 8:03
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat met flinke tegenzin akkoord met het nieuwe, derde steunpakket van 86 miljard euro aan Griekenland. De fractie moest dinsdagmiddag vijf uur vergaderen om tot dit standpunt te komen.

Volgens financieel woordvoerder Mark Harbers ligt de kwestie de partij ,,heel zwaar op de maag'' en houdt zij ,,veel twijfels'' over het geven van nieuwe steun aan de Griekse regering. ,,Maar misschien gaat het dit keer wel werken'', voegde hij eraan toe.

Door de steun van de VVD is er in de Kamer een meerderheid voor het pakket. PvdA en D66 spraken eerder al hun steun uit. De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces om met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over het pakket te praten.

De VVD gaat morrend akkoord omdat het niet wil dat ons land alleen komt te staan in Brussel. Met een 'nee' zou bovendien alle aandacht naar Nederland gaan, maar die moet volgens hem gericht zijn op Griekenland, aldus Harbers. ,,Het heeft niet zoveel zin als Nederland alleen komt te staan. Dan wil ik vooral dat Griekenland blijft wat het is, namelijk een paria.''

Bovendien voorziet hij dat andere EU-landen die voorheen negatief over nieuwe steun waren, de deal toch gaan steunen. ,,Op het moment dat één land tegen zou stemmen, dan weet ik onderhand voldoende met Europa, dan gaat linksom of rechtsom het geld toch naar de Grieken.''

Iedereen binnen de fractie staat achter dit standpunt, zei Harbers. Die heeft zich in het verleden steeds keihard uitgelaten over de Grieken die zich niet aan afspraken hielden. ,,Griekenland zal moeten gaan leveren om dit pakket waar te maken'', zegt Harbers nu. De Nederlandse bijdrage aan de hulp aan Griekenland is 5 miljard euro.

VVD-leider Mark Rutte zei kort voor de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. Rutte heeft al aangegeven dat hij met het steunpakket deze belofte breekt. Rutte zei dinsdag bij de NOS dat nieuwe miljardensteun aan de Grieken iedereen en niet alleen de liberalen bijzonder zwaar op de maag ligt. ,,Voor iedereen is dit een zware bevalling. Maar uiteindelijk in het belang van Griekenland en heel Europa nemen we dit soort besluiten''.

Terug naar boven