r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Democratische Partij (EDP)

De Europese Democratische Partij (EDP) was een partij in het midden van het politieke spectrum die in 2004 werd opgericht. De partij was pro-Europees en is opgericht naar aanleiding van een toename van eurosceptische geluiden binnen de Europese Unie en het Europees Parlement. Het doel van de partij was om een Europese democratie op te bouwen, bestaande uit gedeelde waarden, vrede, vrijheid, solidariteit en goed onderwijs.

De EDP vormde een alliantie met de Europees-liberale partij, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Deze partijen zaten als één fractie in het Europees Parlement onder de naam ALDE. Ondanks deze alliantie bleef het EDP wel een zelfstandige partij. Er zaten geen Nederlandse Europarlementariërs bij de EDP. Het merendeel van de leden was afkomstig uit Frankrijk.

De EDP is in 2019 opgeheven. Alle Europarlementariërs die bij de EDP zaten, zitten nu in de Renew Europe partij, behalve twee Roemeense Europarlementariërs. Zij hebben zich aangesloten bij de sociaaldemocraten.

Terug naar boven