r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse landbouwminister wil Europees beraad

donderdag 23 juli 2015, 14:37

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, wil in september met zijn Europese collega's overleggen over de zorgen van de Franse boeren. Hij zei dit donderdag terwijl veeboeren een aantal hoofdwegen blokkeren uit protest tegen hun economische neergang. Volgens de veeboeren is een van de redenen dat het zo slecht gaat ,,oneerlijke concurrentie'' uit andere Europese landen.

Bij wegblokkades hebben boeren zich daarom ook tegen buitenlandse landbouwproducten gekeerd. Zo wordt op een brug in Normandië geïmporteerd voedsel uit vrachtauto's gehaald en langs de weg gegooid. Andere weggebruikers mogen doorrijden. Boeren klagen dat steeds vaker ook Franse producten niet Frans meer zijn. Beroemde room uit Normandië zou bijvoorbeeld van melk uit België worden gemaakt.

Het departement Mayenne heeft donderdag besloten in alle onderwijsinstellingen alleen nog Frans voedsel te verstrekken, waarvan de helft uit de buurt moet komen. Dat ligt in de lijn van de steunplannen van de regering die 100 procent Frans eten in overheidsinstellingen nastreeft.

Delen

Terug naar boven