r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Dijsselbloem wist al eerder van naheffing voor Nederland

donderdag 23 juli 2015, 12:23
Annual meeting of the ESM Board of Governors
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - Minister Dijsselbloem wist al op 17 oktober 2014 dat Nederland een naheffing van de Europese Commissie kon verwachten. Desondanks wekte hij een week later de indruk dat hij er niet van wist. Dat blijkt uit de stukken die het kabinet woensdag, op verzoek van de Telegraaf, heeft vrijgegeven.

Op 17 oktober kreeg Nederland het naheffingsverzoek en werd Dijsselbloem ook ingelicht. Vervolgens kwam op 22 oktober de gedetailleerde berekening. Na een eerste verbaasde reactie liet hij weten dat, als de rekening klopte, Nederland netjes zou betalen. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

Volgens De Telegraaf heeft het verkrijgen van de stukken zo lang geduurd, omdat Dijsselbloem niet wilde dat de relatie met de Commissie schade op zou lopen. Ook zou Nederland netjes willen betalen, om zo de herbenoeming van Dijsselbloem veilig te stellen. Nu Dijsselbloem benoemd is was er dus ook geen reden om openbaarmaking van de stukken tegen te houden.

In de Tweede Kamer was vooral het CDA blij met het vrijgeven van de stukken. Kamerlid Pieter Omtzigt kondigde wel aan nadere vragen te stellen. Een mogelijk debat kan door het reces pas plaatsvinden in september.

Bron: De Telegraaf, 22 juli 2015

Terug naar boven