r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede stemronde Griekse parlement over hervormingen lijkt formaliteit

woensdag 22 juli 2015, 12:22

DEN HAAG (PDC) - Het Griekse parlement stemt vandaag opnieuw over enkele bezuinigingsmaatregelen die geëist worden door de Europese Unie en het IMF, in ruil voor minimaal 80 miljard euro extra noodsteun. De eerste onderhandelaars van de EU en het IMF zijn al in Athene, en als deze maatregelen er door komen zullen de onderhandelingen ook echt beginnen.

Voordat de Grieken definitief de steun kunnen ontvangen, wacht hen nog een moeilijke stemronde in augustus. Officieel zou er vandaag al gestemd worden over het afschaffen van vroegpensioen en hogere belasting voor boeren, maar omdat dit politiek gevoelig ligt heeft premier Tsipras dit uitgesteld in de hoop weer eenheid te smeden binnen zijn partij. Tegenstanders binnen Syriza hebben namelijk al aangegeven om tegen te stemmen en ook de oppositie, die tot nu toe het pakket steunde, twijfelt erover. 

Wel zal er vandaag gestemd worden over het verwerken van een Europese richtlijn over het afronden en verwerken van bankenfaillissementen, het veilen van tv-frequenties en de modernisering van het nu nog trage juridische systeem. Omdat de oppositiepartijen al hun steun uitspraken, wordt er een grote meerderheid voor deze plannen verwacht.

Bron: Trouw - 22 juli 2015

Terug naar boven