r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen verdelen met moeite 32.256 asielzoekers

dinsdag 21 juli 2015, 10:12

DEN HAAG (PDC) - De EU-landen gaan de komende twee jaar 32.256 asielzoekers overnemen van Italië en Griekenland. Met deze toezegging van afgelopen maandag is het streven, de herverdeling van 40.000 migranten, vooralsnog niet bereikt. De lidstaten proberen voor het eind van het jaar de resterende opvangplekken te vinden. 

Europees Commissaris Avramopoulos voor Migratie sprak van een 'belangrijke en historische stap', maar was teleurgesteld over de opstelling van een aantal lidstaten. Zo weigeren Oostenrijk en Hongarije mee te werken en hebben Polen, Spanje en de Baltische staten slechts minimale toezeggingen gedaan.

De lidstaten werken nu mee aan het spreidingsplan op basis van vrijwilligheid. Hoewel Avramopoulos maandag herhaalde dat hij verplichte quota een effectiever instrument vindt, sprak hij van een 'respectabel resultaat'. Zo doet Duitsland meer dan verwacht en neemt Ierland, dat niet mee hoeft te doen volgens het Europees Verdrag, toch 600 asielzoekers op. In ruil voor het overnemen van de asielzoekers, beloven Italië en Griekenland de asielopvang in hun land te verbeteren.

Verder gaan de lidstaten akkoord met de komst van 22.504 vluchtelingen die in opvangkampen buiten Europa verblijven. Ook hier neemt Duitsland het grootste deel voor zijn rekening. Het streefgetal van 20.000 werd overschreden door een substantiële bijdrage van niet-EU-landen Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland. 

Bron: De Volkskrant

Delen

Terug naar boven