r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Het einde van de roamingkosten: wat staat er in het akkoord?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 11 augustus 2015, 14:47.

Het einde van de roamingtarieven zou binnen slechts twee jaar realiteit kunnen zijn. De industriecommissie keurde in juli een akkoord met de Raad en de Commissie goed. De prijzen moeten volgend jaar dalen en vanaf 15 juni 2017 moet een gesprek of het live kijken naar een voetbalwedstrijd op een mobiele telefoon in het buitenland evenveel kosten als thuis. Lees verder voor meer details.

De industriecommissie keurde op 15 juli het akkoord goed. EP-lid Pilar del Castillo Vera (EVP), die verantwoordelijk is voor het dossier zei: “Het is een geweldige prestatie voor het Europees Parlement. Het is ons gelukt om een einde aan roaming te maken en een open internet te garanderen.

De EU heeft al vanaf 2007 de roamingtarieven verlaagd en het Europees Parlement heeft herhaaldelijk gevraagd voor het helemaal stoppen van roamingkosten.

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie bereikten op 30 juni een compromis over een telecompakket dat voorziet in de afschaffing van de roamingtarieven vanaf 15 juni 2017. Van 30 april 2016 tot en met 14 juni 2017 zou er een overgangsperiode komen die telecomaanbieders in staat stelt om een klein extra bedrag bovenop de binnenlandse prijzen te vragen. Bijvoorbeeld, als u 8 eurocent per minuut voor een uitgaand gesprek betaald in eigen land, zou een uitgaand gesprek in een ander EU-land niet meer dan 13 eurocent mogen bedragen. Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie.

Het compromis voorziet ook in de eerste EU-brede regels voor netneutraliteit voor het waarborgen van de open toegang tot inhoud op internet zonder discriminatie.

Maximale gereguleerde roamingtarieven (in euro, exclusief BTW)

 
 

Van kracht

Van 30 april 2016 tot 15 juni 2017

Vanaf 15 june 2017

Telefoongsprek per minuut

0.19

Binnenlandse prijs + tot 0,05 toeslag

Gebruik van gsm in ander EU-land zelfde prijs als thuis

Versturen van een sms

0.06

Binnenlandse prijs + tot 0,02 toeslag

1MB gebruikte data

0.20

Binnenlandse prijs + tot 0,05 toeslag

Ontvangen sms

Free

Ontvangen telefoongesprek per minuut

0.05

Mag niet meer zijn dan een gemiddeld maximaal mobiel groothandeltarief voor gebruik van ander telefoonnetwerk vastgesteld in de hele EU *

  • Een overgangsregeling totdat de Commissie deze openstaande kwestie behandelt. Het mobiel tarief voor gebruik van een ander telefoonnetwerk is een groothandeltarief in rekening gebracht door de exploitant van een gebelde partij aan de exploitant van het netwerk van de beller.

Volgende stappen

De leden stemmen dit najaar over het akkoord, waarschijnlijk in oktober. Indien goedgekeurd door het EP en de Raad, zal de verordening op 30 april 2016 in werking treden.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20150714STO81613


1.

Relevante EU dossiers

Terug naar boven