r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijsselbloem herkozen als eurogroepvoorzitter

maandag 13 juli 2015, 20:16
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem behoudt zijn Europese bijbaan. Hij werd maandag herkozen als de voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden, verenigd in de eurogroep. Hij krijgt een nieuwe termijn van 2,5 jaar, dat maakte Luxemburg dat het roulerende voorzitterschap van de EU houdt, via Twitter bekend.

Dijsselbloem versloeg de enige andere tegenkandidaat, de Spanjaard Luis de Guindos.

Waarnemend voorzitter Luxemburg wilde desgevraagd niet bekend maken wat de stemverhouding was. Maar de kans dat Dijsselbloem unaniem is herkozen is klein, aangezien de Spaanse stem naar de eigen kandidaat zal zijn gegaan.

Spanje stond destijds bij de eerste uitverkiezing van Dijsselbloem niet achter diens kandidatuur. Het land, de vierde economie van de eurozone, voelt zich onderbedeeld als het gaat om hoge Brusselse banen. Dat is een ,,valide'' punt zei Dijsselbloem daarover. ,,Ik denk dat er nog wel kansen komen.''

Dijsselbloem bedankte maandag vlak na zijn herbenoeming via Twitter zijn collega-ministers voor hun steun en samenwerking. ,,Ik kijk uit naar een tweede termijn als voorzitter van de eurogroep'', vervolgde de tweet.

De Nederlandse minister vindt het eurogroepwerk ,,leuk en belangrijk'' om te doen, daarom heeft hij opnieuw trek in de baan. Hij noemde het ook een grote eer. Van het thuisfront heeft hij wel even van tevoren om toestemming gevraagd. ,,Maar of ze er echt blij mee zijn, weet ik niet. Het is wel veel weg van huis.''

Hij kreeg felicitaties van veel 'Brusselse' collega's. Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) roemde Dijsselbloems intelligentie, kalmte en efficiëntie bij de aanpak van de Griekse crisis. EU-president Donald Tusk zei uit te kijken naar ,,verdere excellente samenwerking''.

Door de herbenoeming van Dijsselbloem behoudt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ook zijn plek in de eurogroep. Hij vertegenwoordigt Nederland in het overleg.

Delen

Terug naar boven