r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grieken weer aan zet na nachtelijk akkoord

maandag 13 juli 2015, 12:00

BRUSSEL (ANP) - De eurolanden zijn er maandagochtend na een urenlange vergadering alsnog in geslaagd om een akkoord te sluiten dat uiteindelijk kan leiden tot nieuwe financiële steun aan Griekenland. De komende dagen moet blijken of het het vertrek van de Grieken uit de eurozone daarmee daadwerkelijk kan worden voorkomen.

In een nachtelijke marathonsessie boden de eurolanden Griekenland uitzicht op nieuwe onderhandelingen over financiële steun. In ruil daarvoor moest de Griekse premier Alexis Tsipras echter instemmen met de meest vergaande voorwaarden in de geschiedenis van de EU.

Zo moet het Griekse parlement uiterlijk woensdag al akkoord gaan met een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen, zoals de verhoging van de btw en de pensioenleeftijd. Ook moet de arbeidsmarkt worden gemoderniseerd en moeten allerlei handelsbeperkingen in Griekenland worden weggenomen.

Het heetste hangijzer lijkt de oprichting van een onafhankelijk fonds, waaraan allerlei staatsbezittingen moeten worden overgedragen. Dit fonds gaat die bedrijven verkopen of exploiteren, en moet daar uiteindelijk 50 miljard euro mee ophalen. Daarvan wordt 25 miljard euro gebruikt om het kapitaal van de zwakke Griekse banken te versterken. Van de rest wordt de helft ingezet voor de aflossing van schulden, de andere helft mag Griekenland in de eigen economie investeren.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen de eurolanden woensdag besluiten dat de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF de onderhandelingen over nieuwe steun kunnen beginnen. Griekenland heeft de komende jaren 82 tot 86 miljard euro nodig, maar de experts van de geldschieters moeten ervoor zorgen dat dit bedrag nog omlaag gaat.

Tsipras zei dat het akkoord voorkomt dat Griekenland uit de eurozone verdwijnt. Zijn Nederlandse collega Mark Rutte wilde een Grexit echter nog niet volledig uitsluiten. Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die zijn gesteld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de Griekse regering nu het geschonden vertrouwen moet zien te herwinnen. Ze rekent er daarbij op dat de geëiste maatregelen met een grote meerderheid door het Griekse parlement worden aangenomen.

Die meerderheid staat echter nog niet vast. Minister Panos Skourletis waarschuwde maandag al dat de meerderheid van de regering door het akkoord in gevaar komt. Het plan is ,,niet levensvatbaar'', zei hij.

Terug naar boven