r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsipras: waardigheid staat boven wetten

woensdag 8 juli 2015, 15:08
Euro Summit
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - De Griekse regering respecteert dat de eurozone regels kent, "maar wij kiezen zelf waar we de lasten willen leggen." Het is het recht van een regering om politieke keuzes te maken: bijvoorbeeld om bedrijven te treffen in plaats van arme gepensioneerden. Dat zei de Griekse premier Tsipras aan het einde van zijn debat in het Europees Parlement.

Het referendum van afgelopen zaterdag had niet tot doel uit de euro te treden, maar om tot een rechtvaardig akkoord te komen. Tsipras herinnerde eraan dat na de Tweede Wereldoorlog andere landen Duitsland hebben geholpen om van zijn schulden af te komen. Waarom zouden andere landen niet nu ook Griekenland te hulp komen, was zijn impliciete boodschap. En wat betreft de regels van de eurozone: de Griekse filosoof Sophocles heeft ons geleerd dat boven de wetten van de mens de waardigheid staat.

Voorzitter Tusk van de Europese Raad was het met Tsipras eens dat niet alleen regels bepalend zijn maar ook eenvoudige menselijke principes, zoals:

  • wie schulden heeft moet die ook terugbetalen
  • je kunt niet meer uitgeven dan je verdient
  • zoek hulp bij je vrienden, niet bij je vijanden

Griekenland presenteert zich nu te veel als slachtoffer van het Europese beleid, terwijl het zelf fouten heeft gemaakt, aldus Tusk.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie was van mening dat Tsipras niet het hele verhaal vertelde: in de voorstellen van de Europese instellingen werden de mensen met de laagste lonen ontzien. Ook heeft de Europese Commissie een investeringsplan voorgesteld om Griekenland er weer bovenop te helpen.

Terug naar boven