r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsipras in Europees Parlement: bezuinigen geen oplossing voor Griekse problemen

woensdag 8 juli 2015, 12:11
European Council
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - De problemen in Griekenland zijn een bewijs van de onmacht van de eurozone om die op te lossen. Het is geen specifiek Grieks probleem maar een Europees probleem; daar moet een Europese oplossing voor komen. Dat zei premier Tsipras vandaag in het Europees Parlement. Tegelijk gaf hij echter aan dat de dreiging van een Grieks faillissement niet was veroorzaakt door de EU maar door eerdere Griekse regeringen die vriendjespolitiek, corruptie en belastingontduiking mogelijk maakten.

Volgens Tsipras is Griekenland de afgelopen jaren gebruikt als laboratorium voor bezuinigingsbeleid; het experiment is mislukt. Nergens in de EU is zo hard en zo lang bezuinigd. Maar de publieke schuld is gestegen; de armoede en werkloosheid zijn gegroeid. Het uithoudingsvermogen van Griekenland is uitgeput. Het Griekse volk heeft nu gesproken; er is een andere oplossing nodig: een die leidt tot groei.

Daarbij moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De financiële tekorten van het land moeten worden gedekt, er is een sterk ontwikkelingsprogramma nodig om de werkloosheid te bestrijden. Prioriteiten zijn het aanpakken van kartels, het tegengaan van belastingontduiking en het hervormen van de overheid.

Tsipras hoopt dat de andere partijen zijn voorstellen accepteren. In de geschiedenis van de EU hebben compromissen vooruitgang gebracht en is gekozen voor samenwerking; niet voor verdeeldheid. De keuze van het Griekse volk in het referendum is geen keuze voor een breuk met Europa. Iedereen moet zijn historische verantwoordelijkheid nemen om tot een compromis te komen, aldus Tsipras.

Terug naar boven