r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Merkel ziet geen basis voor onderhandelingen

maandag 6 juli 2015, 14:54
gewijzigd

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet vooralsnog geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma. Dat meldde een woordvoerder van Merkel maandag in een reactie op het Griekse 'nee' van zondag.

De Duitse regering zegt het resultaat van het referendum te respecteren. Daarbij werd benadrukt dat de deur voor nieuwe gesprekken ,,altijd open" staat. ,,De voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma zijn momenteel niet ingevuld", zo zei hij echter ook.

Het kwijtschelden van schulden is wat de Duitsers betreft nog steeds geen gespreksonderwerp. Merkel brengt later op maandag een bezoek aan de Franse president François Hollande. ,,Hopelijk resulteert dat bezoek in nieuwe voorstellen", aldus de zegsman. Wel zullen, wat de Duitsers betreft, eerst de Griekse voorstellen worden afgewacht.

Ook de Oostenrijkse regering ziet weinig bewegingsruimte aan de onderhandelingstafel, zo meldde minister Hans Jörg Schelling van Financiën in een reactie. Dinsdagmiddag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om over de kwestie te praten. Later op dinsdag is het de beurt aan de regeringsleiders.

De Griekse premier Alexis Tsipras zou maandag telefonisch contact hebben gehad met Merkel, aldus een woordvoerder van de Griekse regering. Tsipras zou hebben aangegeven op dinsdag met nieuwe voorstellen te komen.

Terug naar boven