r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsipras: overleg nieuwe hervormingen mogelijk

maandag 6 juli 2015, 8:44
gewijzigd

ATHENE (ANP/RTR) - In een eerste reactie op de uitslag van het referendum in Griekenland heeft premier Alexis Tsipras zondag gezegd bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen. Dat deed hij in een toespraak op tv, waarin hij vooruitliep op de definitieve uitslag. Nu het merendeel van de stemmen is geteld, is het vrijwel zeker dat de Grieken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd. De bezuinigingen die daarin werden geëist zijn dus door de stemmers van de hand gewezen, maar over nieuwe bezuinigingen in ruil voor financiële steun is Tsipras bereid te praten.

,,We gaan nu om tafel om het bankensysteem weer op poten te krijgen'', aldus Tsipras. ,,Daarbij zijn we bereid te praten over nieuwe hervormingen.'' De premier wil maandag eerst met de belangrijkste politieke leiders in Griekenland praten over hoe hij dat voor zich ziet. Hij heeft de president opgeroepen een vergadering te beleggen.

Tsipras benadrukte dat de Grieken met hun nee-stem niet hebben aangegeven uit de euro te willen stappen. ,,Daar moeten we het helemaal niet meer over hebben. We moeten het nu hebben over onze schuldenlast.'' Voorafgaand aan de volksraadpleging werd, vooral van buiten Griekenland, gesuggereerd dat een overwinning voor de nee-stemmers wel eens zou kunnen leiden tot een einde van Griekenland als euroland.

Een 'grexit' is volgens Tsipras dus niet aan de orde. ,,Ik ben er zeker van dat deze uitslag niet voor een botsing met Europa zorgt. De Griekse bevolking heeft een moedige keuze gemaakt. We hebben aangetoond dat de democratie niet kan worden onderdrukt. Vandaag zijn we aan een nieuw hoofdstuk in de Griekse geschiedenis begonnen.''

Delen

Terug naar boven