r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurolanden dinsdag bijeen om Griekenland

maandag 6 juli 2015, 8:38
gewijzigd
Merkel en Hollande
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Griekse crisis leidt tot een tweede speciale Europese top over Griekenland in korte tijd. Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum.

Europees president Donald Tusk liet zondagavond weten dat de eurotop om 18.00 uur begint. Hij reageerde daarmee onder meer op een verzoek van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president François Hollande van Frankrijk, die dat eerder op de dag hadden voorgesteld.

Merkel en Hollande belden met elkaar, nadat bleek dat de Grieken met een grote meerderheid tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd. De twee leiders komen maandag al bijeen in Parijs om te praten over de uitslag. De regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden hielden op 22 juni ook al een ingelaste top over Griekenland.

De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) komen eerder dinsdag onder leiding van Jeroen Dijsselbloem bijeen om de top voor te bereiden.

Met hun 'nee' spraken de Grieken zich uit tegen de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland door zou moeten voeren om nieuwe financiële steun te krijgen.

Terug naar boven