r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse in running voor EU-agentschap

donderdag 2 juli 2015, 12:48

BRUSSEL (ANP) - Voormalig D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan is in de running om het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten te gaan leiden. Het Europees Parlement heeft haar donderdag als favoriete kandidaat naar voren geschoven. Naast Van der Laan zijn ook nog een Ier en een Letse genomineerd.

Volgens Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) hebben alle drie de kandidaten ,,een dijk van een CV''. Maar Van der Laan is volgens haar de beste kandidaat omdat ze het ,,meest strijdbaar'' is om het agentschap de toekomst in te leiden.

De 49-jarige Van der Laan zat voor D66 in het Europees Parlement en later ook in de Tweede Kamer. Nadat zij de actieve politiek de rug toe keerde werkte ze onder meer voor bij adviesbureau LW International.

Het is nu aan het bestuur van het agentschap om uit de drie kandidaten de nieuwe directeur te kiezen. Het agentschap, dat is gevestigd in Wenen, houdt zich onder meer bezig met informatieverlening, onderzoek en advisering aan Europese landen en instellingen over racisme, discriminatie en asiel.

Delen

Terug naar boven