r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-landen: Syrische en Eritrese migranten vrijwillig spreiden

vrijdag 26 juni 2015, 2:58

BRUSSEL (ANP) - De landen van de Europese Unie gaan de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen vrijwillig over de EU verspreiden. Het gaat om migranten uit Syrië en Eritrea die aankomen in Griekenland en Italië. Die twee EU-landen moeten worden ontlast omdat zij met een toevloed aan asielzoekers kampen.

Dat hebben de leiders van de EU-lidstaten donderdag na een felle discussie besloten op een top in Brussel. Tot woede van vooral Italië zien zij af van een verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel. De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië drong nadrukkelijk aan op bindende afspraken. ,,Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet'', zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.

Vooral Oost-Europese landen waren fel tegen bindende quota. Zij vonden het plan uit de koker van de Europese Commssie veel te ver gaan. De commissie hoopte met de verplichte opname de EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.

De voorzitter van de top, Europees president Donald Tusk, erkende al voor de vergadering dat er onenigheid bestond over verplichte quota voor asielzoekers. Hij riep alle landen op om uiterlijk eind juli bekend te maken hoeveel asielzoekers zij bereid zijn op te vangen.

Tusk vroeg om ,,exacte en aanzienlijke'' toezeggingen, omdat solidariteit zonder opofferingen ,,pure hypocrisie'' is. ,,We willen geen nietszeggende verklaringen over solidariteit, maar daden en getallen.''

Premier Mark Rutte noemt het negatief dat de landen het niet eens zijn geworden over bindende quota. Dat had Nederland graag gezien. Nu moet worden afgewacht wat de optelsom zal zijn van alle vrijwillige toezeggingen, aldus Rutte. ,,Wat ik zo hoor, ben ik daar niet hopeloos over. Het ziet er zelfs redelijk uit.'' Hij herhaalde dat Nederland bereid is mee te doen als ook andere landen meedoen.

Rutte noemde het wel een positief teken dat landen, ook de Oost-Europese, hebben aangegeven ,,echt'' hun bijdrage te gaan leveren. ,,Dat geeft wel hoop en verwachting dat er, wellicht, via die andere route tot eenzelfde resultaat gekomen kan worden.''

Terug naar boven