r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

'Voorstel geldschieters ligt op tafel'

donderdag 25 juni 2015, 12:42
Eurogroup meeting
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Een door alle geldschieters unaniem goedgekeurd voorstel voor een oplossing van de Griekse schuldencrisis gaat nu voor goedkeuring naar de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Dat stellen bronnen in Brussel. Het zijn dus geen Griekse voorstellen, noch voorstellen waar Athene en de geldschieters het beide over eens zijn.

Deze voorstellen van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) kunnen een basis vormen tot een akkoord, stellen de bronnen.

Al dagen wordt er in Brussel gesproken om een doorbraak te forceren in de al maanden slepende onderhandelingen over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. Het is donderdagmiddag eerst de beurt aan de eurogroep. Later op de dag staat er ook nog een Europese top met regeringsleiders en staatshoofden van de EU gepland.

Donderdagochtend was er overleg met enkele kopstukken in de hele kwestie. Onder anderen de Griekse premier Alexis Tsipras schoof aan tafel met IMF-baas Christine Lagarde en ECB-topman Mario Draghi. Maar eens werden alle partijen het (nog) niet.

Pessimisme voert nu de boventoon in Brussel. ,,De Grieken wijzen alles af'', klinkt het. Of een akkoord donderdag nog mogelijk is, is de grote vraag.

De tijd dringt: aan het einde van de maand (dinsdag om middernacht) loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland af. Een verlenging ervan of aanpassing moet ter goedkeuring naar een aantal parlementen én Griekenland moet dan een flinke lening afbetalen, maar heeft het geld er niet voor.

Terug naar boven