r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'ECB past steun voor Griekse banken niet aan'

vrijdag 26 juni 2015, 13:50
gewijzigd
European Council
Bron: The Council of the European Union

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag niet verder verhoogd. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB verhoogde afgelopen week meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

De Griekse banken zijn bijzonder kwetsbaar, door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Die zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de noodsteun van hun centrale bank.

Volgens ingewijden heeft de Griekse centrale bank de ECB vrijdag niet om verdere verruiming van de hulpmogelijkheden gevraagd. Dat zou erop kunnen wijzen dat het tempo waarin Grieken geld opnemen bij de bank wat is afgezwakt.

In totaal kan de centrale bank voor bijna 89 miljard euro aan noodsteun verlenen. Door de verhogingen van begin deze week is dat bedrag nu circa 3 miljard euro hoger dan een week geleden.

Delen

Terug naar boven