r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-quotum voor vluchtelingen stuit op verzet

woensdag 24 juni 2015, 14:06
gewijzigd

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een verplichte verspreiding van vluchtelingen over de Europese Unie stuit op groot verzet. Veel EU-lidstaten hebben grote moeite met het plan van de Europese Commissie. Zij zijn tegen bindende hoeveelheden per land (quota).

De Europese leiders buigen zich op hun Europese top donderdag en vrijdag over het plan. Europese diplomaten zijn uiterst sceptisch dat er een meerderheid is voor het voorstel. ,,Het idee dat Brussel quota kan opleggen, werkt niet'', aldus een diplomaat woensdag. Mogelijk zit er wel een vrijwillige regeling in.

Brussel wil 40.000 asielzoekers, die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen, verspreiden over andere EU-lidstaten. Met dit gebaar van solidariteit hoopt de Europese Commissie Griekenland en Italië te ontlasten. Vooral Oost-Europese landen zijn fel tegen. Nederland zou ruim 2000 vluchtelingen moeten opvangen.

De commissie laat weten vast te houden aan haar voorstel van quota omdat het ,,moreel juist'' zou zijn. Het dient de Europese belangen, waaronder de veiligheidsbelangen, aldus Europees Commissaris Kristalina Georgieva.

Terug naar boven