r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitse minister: De Guindos wordt nieuwe voorzitter eurogroep

vrijdag 19 juni 2015, 18:23
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - Europese leiders hebben een deal gemaakt over het voorzitterschap van het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Tijdens Europees top-overleg in augustus én oktober over Brusselse topbanen spraken de leiders af dat de Spanjaard Luis de Guindos het stokje overneemt als de termijn van de huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, afloopt. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag in Luxemburg.

Het verhaal over een afspraak op de EU-top vorig najaar deed al langer de ronde, maar is door premier Mark Rutte eerder tegengesproken. Ook nu laat hij via een woordvoerder weten de afspraak niet te kennen.

Op 21 juli loopt de termijn van Dijsselbloem af. Hij heeft zich kandidaat gesteld voor een herbenoeming, maar ook de Spanjaard aast op de baan. Spanje ijvert al langer voor een belangrijke post in Europa, het land vindt zich nu onderbedeeld. Schäuble noemde Dijsselbloem een zeer goede voorzitter, maar zei ook dat de ,,EU een verplichting heeft tegenover Spanje''.

Oorspronkelijk stond de verkiezing gepland voor afgelopen donderdag, maar dat werd uitgesteld naar 13 juli. De kandidaat met de meeste stemmen wint, geen land heeft vetorecht. Nederland ziet de verkiezing met vertrouwen tegemoet. Naar verluidt zijn de meeste eurolanden voor een herbenoeming van Dijsselbloem.

Het uitstellen van de verkiezing naar juli geeft Spanje de gelegenheid op een top volgende week donderdag en vrijdag meer steun te vergaren voor De Guindos. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vorig jaar al openlijk gezegd achter De Guindos te staan en de Spaanse premier Mariano Rajoy zal haar aan haar woord houden, is de verwachting.

Delen

Terug naar boven