r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Sancties Rusland kosten EU tot 100 miljard'

vrijdag 19 juni 2015, 12:25
gewijzigd

WENEN/FRANKFURT (ANP) - De economische crisis in Rusland heeft meer gevolgen voor Europa dan tot nog toe werd aangenomen. Volgens het Oostenrijkse onderzoeksinstituut voor Economie Wifo staan in Europa meer dan 2 miljoen banen op de tocht en loopt de economische schade mogelijk op tot 100 miljard euro. De Europese sancties tegen Rusland en de reactie uit Moskou daarop, spelen een doorslaggevende rol in de dieper wordende crisis, zeggen economen.

,,Verandert de situatie niet drastisch dan zal een bijzonder pessimistisch scenario dat we hebben opgesteld werkelijkheid worden'', stelt Wifo in een rapport opgesteld voor Europese kranten. Voor Baltische staten als Estland kunnen voortdurende exportsancties desastreuze gevolgen hebben. Het land, dat voor handel zeer afhankelijk is van zijn grote buur, kan wel tot bijna 16 procent van zijn BBP verliezen. De blootstelling van van Finland en Polen is weliswaar minder groot maar toch ook aanzienlijk met respectievelijk 1,65 en 1,64 procent van het BBP.

De schade voor Duitsland kan oplopen tot 1,12 procent van het BBP. Ook worden bij een onveranderde situatie op den duur bij onze oosterburen 465.000 banen bedreigd. In Polen zijn dat er 335.000, in Italië 215.000, in Spanje 160.000 en in Frankrijk 145.000 banen.

Terug naar boven