r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa van Naties en Vrijheid (ENF)

De fractie van Europa van Naties en Vrijheid werd op 16 juni 2015 gevormd door zes rechts-populistische partijen en een onafhankelijke Europarlementariër. Na de Europese verkiezingen van 2019 verdween de fractie uit het Europees Parlement.

Delen

Inhoud

1.

Positie

De fractie telde 35 leden, afkomstig uit 8 lidstaten en was daarmee de achtste en kleinste fractie in het Europees Parlement.

ENF keerde zich tegen Europese Unie in haar huidige vorm en wilde terug naar een Europa van onafhankelijke staten die op economisch gebied met elkaar samenwerken.

In aanloop naar de vorming van de fractie in 2015 namen het Front National, de FPÖ en Lega Nord in oktober 2014 het initiatief tot oprichting van een Europese politieke partij: de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENF).

2.

Historische ontwikkeling

De fractie Europa van Naties en Vrijheid werd pas ruim een jaar na de Europese verkiezingen van 2014 gevormd. Front National, de PVV, FPÖ, Lega Nord en het Vlaams Belang hadden voorafgaand aan de verkiezingen aangegeven graag gezamenlijk een fractie te vormen, maar konden aanvankelijk niet genoeg leden uit andere lidstaten aan zich binden. Een fractie moet bestaan uit minimaal 25 leden, afkomstig uit minimaal 7 verschillende lidstaten. In juni 2015 lukte dit alsnog. Na de Europese verkiezingen van 2019 verdween de fractie echter weer uit het Europees Parlement.

3.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven