r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Denktank: steeds meer enthousiasme voor de Europese Unie

dinsdag 9 juni 2015, 14:38

DEN HAAG (PDC) - In tegenstelling tot wat de meeste berichten in de media doen vermoeden, neemt de sympathie voor de Europese Unie onder Europeanen steeds meer toe. Vooral jongeren zijn eerder EU-gezind dan dat zij eurosceptisch zijn. Dit stelt de onafhankelijke Amerikaanse denktank Pew Research Center, dat de eerste maanden van dit jaar onderzoek deed in zes Europese landen.

In vijf van de zes onderzochte landen is de steun voor de EU sinds 2013 toegenomen. Dat loopt op van 41 tot 55 procent in Frankrijk en van 46 tot 63 procent in Spanje. Ongeveer 28 procent van de Europeanen is positief gestemd over de economie; dat is 13 procentpunten meer dan twee jaar geleden. Opvallend is dat de jonge generatie (tot 30 jaar) veel positiever naar de EU kijkt dan de oude generatie (boven 50 jaar). Ook de steun voor de euro blijft groot: 72 procent van de Duitsers en Fransen en 71 procent van de Spanjaarden prefereert nog steeds de euro boven de oude munteenheid.

Pew erkent dat de eurocrisis de geloofwaardigheid van de EU en de eurozone zwaar heeft aangetast; de denktank noemde de EU twee jaar geleden nog 'de nieuwe zieke man van Europa'. De eurocrisis zorgde ook voor een massale aanhang voor anti-Europese Partijen tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014. Sinds dat moment neemt de symphatie voor de EU echter weer toe.

Bron: de Volkskrant

Meer informatie

Terug naar boven