r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Van Baalen en Verhofstadt mogen Rusland niet in

vrijdag 29 mei 2015, 16:51
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mogen Rusland niet in. De twee liberale politici, die in dezelfde fractie in het Europees Parlement zitten, hebben te horen gekregen dat er een inreisverbod door de Russen tegen hen is opgesteld.

Dat zeggen bronnen vrijdag tegenover het persbureau ANP.

,,Ik kan dit bevestigen noch ontkennen'', liet Van Baalen weten in een reactie tegen ANP weten. ,,Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou, ga zullen we zien wat er gebeurt.'' Van Baalen stond in februari 2014 op het Maidanplein in Kiev om de demonstranten tegen de toenmalige pro-Russische regering een hart onder riem te steken.

Voor Verhofstadt is ,,dit het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden.'' Verhofstadt steunde net als Van Baalen de demonstranten in Oekraïne. Ook heeft hij meermaals zijn steun uitgesproken aan de Russische oppositie.

In maart deed het Europees Parlement de oproep voor een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord in februari op de liberale Russische politicus Boris Nemtsov. Even daarvoor was de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete (christendemocraat) tegengehouden bij Russische grens. Zij wilde de begrafenis van Nemtsov bijwonen.

Tweede Kamerlid Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) meldde vrijdag ook een inreisverbod te hebben gekregen. Hij is daarover geïnformeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terug naar boven