r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitter EU-Parlement krijgt Karelsprijs

donderdag 14 mei 2015, 14:15
Martin Schulz
Bron: The Council of the European Union

AKEN (ANP) - In de Duitse stad Aken heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, donderdag de Karelsprijs uitgereikt gekregen. Hij wint de prijs omdat hij een 'uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie' is, maakte de organisatie al eerder bekend.

De Duitse sociaaldemocraat Schulz is sinds 2012 voorzitter van het Europees Parlement en werd in juli 2014 herkozen. Daarvoor was hij leider van de sociaaldemocraten in het parlement. Hij hamerde er donderdag in zijn dankwoord op dat de politiek de verplichting heeft de Unie te versterken voor komende generaties.

,,Mijn generatie heeft er nu zorg voor te dragen dat dit grootse huis niet als ruïne wordt achtergelaten aan onze kinderen.'' Nationale politici moet stoppen de EU als zondebok te gebruiken. ,,Hou er mee op alle mislukkingen in de schoenen van Brussel te schuiven en de successen onder eigen vlag te scharen.'' Dat draagt alleen maar bij aan de vervreemding van de EU bij de burgers.

De Karelsprijs geldt als prestigieuze Europese prijs en wordt jaarlijks uitgereikt voor bijzondere bijdragen aan de Europese eenwording. Afgelopen jaar nam de Belgische president van Europa Herman van Rompuy de prijs in ontvangst. De prijs bestaat sinds 1950 en is vernoemd naar Karel de Grote.

De prijs ging eerder al naar grote Europese denkers, zoals in 1958 naar Robert Schuman (een van de geestelijk vaders van de EU), in 2006 naar Jean-Claude Juncker (huidig voorzitter van de Europese Commissie) en in 2011 naar Jean-Claude Trichet (voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank).

Ook Nederlanders hebben de prijs al eens uitgereikt gekregen. In 1967 kreeg diplomaat, politicus en secretaris-generaal van de NAVO Joseph Luns de prijs. Koningin Beatrix mocht in 1996 met de eer strijken.

Delen

Terug naar boven