BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie overweegt maatregelen te nemen tegen Finland, omdat het land zijn overheidstekort te ver heeft laten oplopen. Dat maakte Brussel woensdag bekend.
Het gat op de begroting van de Finse overheid liep vorig jaar op tot 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en komt dit jaar waarschijnlijk uit op 3,4 procent. Daarmee is het tekort hoger dan het maximum van 3 procent dat is vastgelegd in de Europese regels.
Het is nu eerst aan de Europese lidstaten om hun mening te geven over de voorstellen van de Europese Commissie. Daarna besluit Brussel in de komende twee weken of er een zogeheten buitensporige-tekortprocedure voor Finland wordt gestart, zei Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken). Daarbij wordt vastgelegd op welke manier, en hoe snel, een land zijn overheidsfinanciën weer op orde moet zien te krijgen.
Zo'n procedure loopt momenteel onder meer tegen Frankrijk, dat ervoor moet zorgen dat zijn tekort in 2017 weer aan de normen voldoet. Het land moet voor 10 juni laten zien welke maatregelen in dat kader worden genomen.
Het verscherpt toezicht op Polen en Malta is gestaakt. Die landen hebben hun financiën naar het oordeel van Brussel weer op orde gekregen. Nu deze landen het 'strafbankje' verlaten, blijven negen landen, waaronder Frankrijk en Spanje, nog onder verscherpt toezicht van Brussel. Tijdens het dieptepunt van de crisis, in de lente van 2011, zaten 24 landen op het strafbankje.
De commissie was verder ontevreden over Groot-Brittannië, dat zijn tekort niet zoals beloofd in het boekjaar 2014-2015 weer in het gareel wist te krijgen. De Britse overheid krijgt er daar nu twee jaar extra de tijd voor.