r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

@RealTimeWW1 wint Karel de Groteprijs voor jongeren 2015

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2015, 17:14.

RealTime WW1, een Twitter-project uit Luxemburg, kreeg de eerste prijs in het kader van de Karel de Grote-prijs 2015 voor jongeren, die gezamenlijk door het EP en de Internationale Karel de Grote-prijs Foundation, en gehost door de universiteit van aken, op 12 mei werd uitgereikt. De tweede prijs ging naar de Fronterras-European (border) line, een project uit Frankrijk en de derde prijs ging gezamenlijk naar Oostenrijkse, Cypriotische en Spaanse projecten.

De winnaar, RealTime WW1 is een project van studenten Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Luxemburg. Sinds begin 2014 vertellen zij over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog op het Twitter-account @RealTimeWW1.

"Niet als een geschiedenis van de winnaars en verliezers maar als een tijd waarin, ongeacht hun nationaliteit, veel moeders hetzelfde verdriet hadden over zonen die in militaire ziekenhuizen lagen. Een tijd waarin mannen aan alle fronten vergelijkbare liefdesbrieven schreven zonder te weten of ze hun geliefde ooit weer zouden zien."

Het project Fronterras-European (border) line uit Frankrijk won de tweede prijs. Dit project is begonnen met 28 jonge Europese burgers, van wie er vier aan de buitengrens van de Europese Unie leven. Zij creëerde een website waarop aangrijpende verhalen van het leven aan die grenzen en het reizen ernaartoe.

"Het abstracte begrip 'grens’ wordt werkelijkheid wanneer het gezien wordt door de ogen van degenen die het dagelijks ervaren. We willen mensen helpen Europa te ontdekken via de grenzen die willekeurig lang geleden werden opgelegd en die het veelzijdige continent wat het tegenwoordig is, hebben gevormd."

De derde prijs ging naar drie projecten, waaronder Social Soccer Cup uit Oostenrijk, een internationaal voetbaltoernooi voor de jeugd en welzijnsorganisaties uit heel Europa georganiseerd door het Clickin jeugdcentrum. Het doel is om jongeren uit verschillende Europese landen samen te brengen, om vooroordelen te overwinnen en andere gezamenlijke projecten te beginnen.

Het Cypriotische project Ondernemerschap, de oplossing voor werkloosheid won ook de derde prijs. Dit multilaterale jongerenuitwisseling project promoot het debat onder de jonge deelnemers. Hoofdthema's zijn werkloosheid, emigratie, ondernemerschap en niet-formeel onderwijs.

Het Spaanse Infoactualidad won eveneens de derde prijs. Infoactualidad is de online krant voor Wetenschappen van de informatiefaculteit, met 140 studenten journalistiek als verslaggevers. Sinds het in 2012 van start ging, hebben meer dan 400 studenten geprofiteerd van de training.

Over de Prijs

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren is "gericht op de ontwikkeling van het Europese bewustzijn onder jongeren, evenals hun deelname aan projecten die Europese integratie bevorderen. Zij wordt ieder jaar gezamenlijk uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken.

Vertegenwoordigers van de 28 projecten die deelnamen werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 12 mei in Aken en beloond met een diploma en een medaille.

De winnende projecten zullen financiering van € 5.000, € 3.000 en € 2.000 respectievelijk ontvangen. Hun vertegenwoordigers zullen ook worden uitgenodigd om de komende maanden het Europees Parlement in Brussel te bezoeken.

Volg ons op Twitter: @EUYouthPrize en de hashtag voor de prijs # ECYP2015.

REF. : 20150511STO54546


Terug naar boven