r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dag van Europa, 9 mei - gemeenschappelijke verklaring van de leden van de Europese Raad

Met dank overgenomen van Europese Raad, gepubliceerd op zaterdag 9 mei 2015.

Vandaag vieren wij het verenigde Europa dat uit het puin van de Tweede Wereldoorlog is verrezen.

Vijfenzestig jaar geleden werd in de verklaring van Schuman gesteld dat alleen door de negatieve spiraal van geweld en vergelding te doorbreken onze samenlevingen samen duurzame veiligheid en welvaart tot stand zouden kunnen brengen. Alleen door zich te verenigen zou Europa de vrede kunnen bewaren. Dat was het begin van het Europese integratieproces, toen nog vele Europese naties hun vrijheid dienden te veroveren door het juk van totalitaire en autoritaire regimes af te werpen.

Wij zullen de catastrofe van de Tweede Wereldoorlog - het gevolg van de verachting voor volkeren en naties - nooit vergeten. Zeventig jaar geleden, de herinnering is nog levendig, stonden onze volkeren tegenover elkaar op de slagvelden. Vandaag zijn wij elkaars dichtste partners, bondgenoten en vrienden.

Het is onze verantwoordelijkheid de vrede, de vrijheid, de democratie, de solidariteit en de welvaart te bevorderen, zowel in Europa als daarbuiten. Verenigd in de Europese Unie, en in het besef dat onze verscheidenheid onze kracht is, blijven wij ons aan deze taak wijden.

Donald Tusk , Jean-Claude Juncker, Dalia Grybauskaitė, François Hollande, Nicos Anastasiades, Klaus Iohannis , Angela Merkel, Werner Faymann, David Cameron, Viktor Orban, Mark Rutte, Enda Kenny, Pedro Passos Coelho, Helle Thorning-Schmidt, Mariano Rajoy, Zoran Milanović, Robert Fico, Joseph Muscat, Xavier Bettel, Bohuslav Sobotka, Laimdota Straujuma, Matteo Renzi, Taavi Röivas, Alexander Stubb, Ewa Kopacz, Miro Cerar, Stefan Löfven, Charles Michel, Boyko Borisov, Alexis Tsipras

Video: gemeenschappelijke verklaring van de leden van de Europese Raad, verwoord door voorzitter Donald Tusk

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


Delen

Terug naar boven