r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Minister Schultz: Nu hopen dat Brussel Duitse tol verbiedt

vrijdag 8 mei 2015, 16:46

DEN HAAG (ANP) - De tolheffing die Duitsland gaat invoeren voor personenwagens heeft in ons land tot negatieve reacties geleid van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en van de ANWB.

De Duitse Eerste Kamer stemde vrijdag in met het plan om de tol vanaf volgend jaar tol te heffen op snelwegen en provinciale wegen. Eerder had de Duitse Bondsdag (Tweede Kamer) al goedkeuring gegeven.

Buurlanden als Nederland zijn fel tegen. De Europese Commissie moet nog oordelen of de heffing wel kan. Vrijwel zeker zal het Europese Hof van Justitie in Luxemburg definitief moeten oordelen.

Volgens de plannen komen er drie tarieven voor een vignet van tien dagen. Buitenlandse automobilisten met de schoonste auto's moeten 5 euro neertellen, het middentarief is 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro betalen. Vrachtwagens betalen al tol.

Minister Schultz spreekt van een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer. ,,De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting.’’

Schultz zegt uit te kijken naar de reactie van de Sloveense eurocommissaris Violeta Bulc. ,,Dat oordeel is van belang voor de verdere stappen die we samen met andere buurlanden kunnen nemen om dit tegen te houden", aldus de VVD-minister. Bulc benadrukte herhaaldelijk dat buitenlanders niet direct of indirect gediscrimineerd mogen worden.

De ANWB vindt het in elk geval discriminatie en hoopt ook op de Europese Commissie. Volgens de belangenorganisatie van automobilisten en toeristen profiteert Duitsland al van de Nederlanders. ,,Duitsland is het belangrijkste vakantieland voor Nederlanders. Ze geven er hun geld uit, ze tanken er, ze betalen dat bedrag voor het vignet dus al.''

In drie Duitse deelstaten die aan een ander land grenzen (Noord-Rijnland-Westfalen, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts) is eveneens veel verzet tegen de plannen.

Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio, de samenwerking van de grensstreken in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland noemt de tol ,,een heilloze weg''. Duitsers zijn volgens hem bang dat het hun geld kost op het gebied van inkoop en toerisme.

Hij vreest ook voor de veiligheid. ,,Stel dat iedereen straks over smalle binnenweggetjes gaat. Dat wordt gevaarlijk met bijvoorbeeld mensen die oversteken.''

Terug naar boven