r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europadag: 65 jaar vreedzame samenwerking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2015.

Morgen, op 9 mei, wordt in de hele EU Europadag gevierd. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en 65 jaar geleden dat de Schumanverklaring werd bekendgemaakt. Verder neemt de Commissie vandaag een verslag aan over de historische Europese verkiezingen van 2014, waarbij voor het eerst door de Europese politieke partijen kandidaten werden voorgedragen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over Europadag:

"De Europese Unie is ontstaan in de nasleep van een verschrikkelijke oorlog. En de wereld is nog steeds onvoorspelbaar. De woorden van Robert Schuman zijn daarom nog steeds even relevant. Ik wil een Europa dat het voortouw neemt, vooruitgang nastreeft, zijn burgers en belangen beschermt en anderen tot voorbeeld strekt."

Eerste vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans verklaarde:

"Ik geloof in Europa, omdat het nog altijd de beste manier is om de problemen in de wereld aan te pakken. De huidige Commissie zal zich actief inzetten om dichter bij de burgers te staan en rechtstreeks van hen te horen wat hun zorgen zijn. Ik ben dan ook verheugd dat een groot aantal van mijn collega's op de Europadag de Unie intrekt om de Commissie te vertegenwoordigen."

Zowel op Europees als op nationaal niveau zullen een aantal commissarissen en personeelsleden van de Europese Commissie deelnemen aan diverse evenementen. De Commissie opent van 10 tot 18 uur haar deuren voor het publiek. Via 25 stands kan de burger kennismaken met het werk van de verschillende directoraten-generaal. De stands zijn opgebouwd rond vijf prioritaire thema's: banen, groei en investeringen; de energie-unie en milieu; de digitale eengemaakte markt; de EU als wereldspeler en het Europees Jaar voor ontwikkeling; en de Unie ten dienste van haar burgers.

Een aantal EU-vertegenwoordigingen in de lidstaten houdt open huis. Verder zullen er burgerdialogen plaatsvinden en culturele evenementen zoals concerten, dansvoorstellingen, eetfestivals, straatkunst en filmvoorstellingen. Op de Expo 2015 in Milaan zullen hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini en voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz deelnemen aan een burgerdialoog.

Op deze eerste Europadag sinds haar aantreden publiceert de nieuwe Commissie ook een verslag over de Europese verkiezingen van 2014. Daarbij werden door de grote Europese politieke partijen kandidaten voorgedragen voor het voorzitterschap van de Commissie. Zo werd een nieuwe stap gezet om de EU nog democratischer te maken. Op basis van een duidelijk politiek programma verkoos het Europees Parlement uiteindelijk Jean-Claude Juncker tot voorzitter, en gaf het zijn goedkeuring voor de voltallige Commissie.

Commissaris Věra Jourová over het verkiezingsverslag:

"De invoering van 'Spitzenkandidaten' heeft voor grote veranderingen gezorgd. De Europese burgers kunnen nu veel actiever deelnemen aan het democratische leven van de EU. Ik hoop dat in 2019 nog meer burgers gebruik zullen maken van hun stemrecht."

Achtergrond

De Schumanverklaring werd op 9 mei 1950 gepresenteerd door de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman. In de verklaring werd voorgesteld een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op te richten. De leden daarvan zouden hun kolen- en staalproductie bundelen.

De oprichtende leden waren Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg. De EGKS was de eerste in een reeks supranationale Europese instellingen die uiteindelijk tot de huidige "Europese Unie" zou leiden.

Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog: deelnemende commissarissen

 • commissaris Bulc (8 mei: officiële plechtigheid te Ljubljana, Slovenië)
 • commissaris Hahn (10 mei: herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Mauthausen, Oostenrijk)

Europadag: deelnemende commissarissen

 • eerste vicevoorzitter Timmermans (8 mei: conferentie over de toestand van de Unie te Florence, Italië)
 • hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini (9 mei: interinstitutionele burgerdialoog samen met voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, op de World Expo 2015 in Milaan, Italië)
 • vicevoorzitter Georgieva (8 mei: "Terug naar school"-project en Europadag-receptie van de president van Bulgarije voor ambassadeurs, te Sofia; 9 mei: open dag van de EU-vertegenwoordiging in Sofia, Bulgarije)
 • Vicevoorzitter Šefčovič (9 mei: open dag van de Europese Commissie, Brussel, België)
 • vicvoorzitter Katainen en commissaris Malmström (8 mei: burgerdialoog aan de universiteit van Stockholm, Zweden)
 • commissaris Vella (8 mei: activiteiten met schoolkinderen ter gelegenheid van Europadag, Malta; 9 mei: evenement van de EU-vertegenwoordiging)
 • commissaris Andriukaitis (7 mei: Europadag-evenement "EU exam" van de EU-vertegenwoordiging in Vilnius, Litouwen)
 • commissioner Thyssen (8 mei: conferentie in Portugal; 9 mei: open dag van de Europese Commissie in Brussel, België)
 • commissaris Moscovici (9 mei: opening van de Europadag-evenementen op het stadhuis van Parijs, Frankrijk)
 • commissaris Stylianides (9 mei: open dag van de EU-instellingen in Brussel, België)
 • commissaris Bulc (8 mei: burgerdialoog in Ljubljana, Slovenië)
 • commissaris Jourová (7 mei: Europadag-evemenent van de EU-vertegenwoordiging in Praag, Tsjechië)
 • commissaris Moedas (9 mei: Europadag-evemenent van de EU-vertegenwoordiging in Lissabon, Portugal)

Meer informatie

Verslag over de Europese verkiezingen van 22-25 mei 2014

Persbericht over de gezamenlijke burgerdialoog van Mogherini en Schulz

De Schumanverklaring

Programma van de open dag van de EU-instellingen en van de EU-vertegenwoordigingen in de lidstaten

IP/15/4948

 

Voor het publiek:


1.

Relevante EU dossiers

Delen

Terug naar boven