r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter
Niet/beperkt geactualiseerd na 11 juni 2015.

Verkiezingen in Verenigd Koninkrijk op 7 mei 2015

De Conservatieven van premier David Cameron wonnen de verkiezingen van 2015. De partij behaalde een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis (met 331 van de 650 zetels).

De uitslag is opmerkelijk omdat alle peilingen, media en gokkantoren een nek-aan-nek-race tussen de Conservatieven en Labour hadden voorspeld. Dit kan deels verklaard worden door de aard van het Britse kiessysteem. Het Verenigd Koninkrijk kent een districtenstelsel, waardoor de grootste partij in een district de zetel krijgt. Zo behaalde de anti-Europese UKIP partij ruim 12 procent van alle uitgebrachte stemmen en kreeg zij slechts 1 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis. De Schotse nationalistische partij, de SNP, wist vrijwel alle zetels uit Schotland te winnen.

Naar aanleiding van de verkiezingsuitslag stapten de leiders van Labour, de Liberale Democraten en UKIP op.

Delen

Inhoud

1.

Verkiezingsstrijd

De verkiezingsstrijd was één van de meest onvoorspelbare in decennia. De traditionele tweestrijd tussen Labour en de Conservatieven leek plaats te hebben gemaakt voor een machtsstrijd tussen in totaal maar liefst zes partijen. Omdat de verwachting was dat noch Conservatieven noch Labour een meerderheid zou halen zouden zij, om een regering te kunnen vormen, de steun nodig hebben van de Liberale Democraten, UKIP, de Schotse Nationale Partij of De Groenen.

2.

Referendum lidmaatschap EU

Er zat ook een belangrijke Europese component aan de verkiezingen: premier David Cameron kondigde een referendum aan over het EU-lidmaatschap, als hij herkozen zou worden.

Kiezers in Groot-Brittannië maken zich vooral zorgen over de nadelige gevolgen van het vrije verkeer van personen dat het EU-lidmaatschap met zich meebrengt. De regering van Cameron vreesde in 2013 voor 'uitkeringstoerisme' van arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië. Daarom kondigde Cameron in 2013 maatregelen aan om de financiële steun voor nieuwe migranten te beperken.

De United Kingdom Independence Party (UKIP) strijdt voor een Brits vertrek uit de EU en wil vooral de migratie sterk beperken. Onder invloed van deze partij en het negatieve sentiment onder de bevolking over Europa, kondigde Cameron in 2012 een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk aan. Na zijn overwinning bij de verkiezingen van 7 mei 2015 herhaalde Cameron dat hij uiterlijk eind 2017 een referendum zou organiseren.

3.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven