r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU op weg naar quota voor vluchtelingen

woensdag 29 april 2015, 12:59
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Niet alleen het Europees Parlement, ook de Europese Commissie in Brussel wil vluchtelingen beter over de Europese Unie verdelen. Alle EU-lidstaten zouden een deel moeten opvangen. Daarvoor zijn quota nodig, stelde commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag in het EU-parlement in Straatsburg.

,,Wij moeten zorgen voor een verdeling over heel Europa. Dat moet gebeuren. We moeten solidair zijn'', aldus Juncker. Hij kondigde voor 13 mei een voorstel aan. Voor de vaststelling van de quota moet onder meer naar de omvang van de economie van de lidstaten worden gekeken.

Op dit moment vangen maar een paar EU-landen de meeste asielzoekers op. Daarnaast hebben Italië en Griekenland, waar de meeste vluchtelingen belanden, grote problemen de asielaanvragen af te handelen. Volgens Europese afspraken is het land waar een vluchteling aankomt, verantwoordelijk.

Het pleidooi voor quota volgt op de jongste drama's met bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, waarbij honderden slachtoffers vielen.

Vorige week maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel al duidelijk ,,op termijn'' het Europese asylsysteem te willen veranderen. Ook zij toonde zich voorstander van een betere verdeling van vluchtelingen.

Volgens Merkel komt driekwart van alle asielaanvragen terecht op de schouders van slechts vijf EU-landen, waaronder Duitsland en Zweden. ,,De regels moeten worden veranderd'', benadrukte ze na spoedberaad met andere Europese leiders over de vluchtelingencrisis.

Meerdere EU-lidstaten zouden echter niets voor quota voelen. Tijdens de extra top in Brussel kon al geen overeenstemming worden bereikt over een proefproject voor de opname van 5000 erkende vluchtelingen die zich nu buiten de EU bevinden.

Delen

Terug naar boven