r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noodoproepsysteem in auto's komt eraan

dinsdag 28 april 2015, 14:48
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 31 maart 2018 zijn voorzien van technologie die bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten waarschuwt. Het Europees Parlement gaf dinsdag definitief het groene licht, nadat eerder de lidstaten van de Europese Unie hadden ingestemd met het noodoproepsysteem.

Met het zogenoemde eCall, dat uit zichzelf het Europese noodnummer 112 alarmeert, worden hulpverleners sneller naar de juiste plek geleid. Volgens schattingen kan eCall jaarlijks 2500 levens redden. Dat is zo'n 10 procent van alle verkeersslachtoffers in de EU.

Het systeem is van groot voordeel als je bijvoorbeeld in het buitenland in een dunbevolkt gebied tegen een boom bent geknald en er geen omstanders zijn, benadrukte EU-parlementariër Wim van de Camp (CDA) herhaaldelijk.

Tegenstanders vinden dat eCall nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de privacy bedreigt. De SP sprak zelfs over een spionnenkastje omdat je het systeem niet kunt uitschakelen.

De voorstanders benadrukken dat de privacy is beschermd. Het systeem wordt pas bij een incident geactiveerd. Alleen als een bestuurder het zelf wil, kan hij eCall permanent inschakelen. Ook gaan de data niet naar andere partijen.

Delen

Terug naar boven