r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koenders binnenkort naar Cuba

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), gepubliceerd op zaterdag 25 april 2015.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft met zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez afgesproken 7 mei een bezoek te brengen aan Cuba. De Cubaanse minister is op dit moment voor een bezoek in Nederland. ‘Nu Cuba toenadering zoekt is het belangrijk hieraan gehoor te geven en de dialoog met Cuba gaande te houden.’ Niet eerder bezocht een Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Nederland.

Koenders en Rodríguez spraken onder meer over de verdere versterking van de relatie tussen Nederland en Cuba. De landen sloten eerder een akkoord waarin beide landen de wens uitspraken meer met elkaar te gaan samenwerken. Nederland en Cuba hebben het voornemen samenwerking te zoeken onder meer op het gebied van handel, landbouw, watermanagement, biotechnologie, regionale samenwerking, multilaterale samenwerking en het terrein van mensenrechten en instrumenten die mensenrechten kunnen versterken. Op dit moment traint Nederland bijvoorbeeld Cubaanse diplomaten, en vinden voetbalclinics van Feyenoord plaats in Cuba. Ook is er aandacht voor meer structurele samenwerking op het gebied van onderwijs. Minister Koenders noemt dit 'geweldige stappen'.

Koenders: 'Het is belangrijk dat Cuba en Nederland goede politieke en economische relaties met elkaar onderhouden. Cuba is immers onze Caribische buurman. Grenzend aan de Caribische delen van het Koninkrijk hebben we veel gedeelde belangen.' Volgens de minister creëren de recente internationale ontwikkelingen ook nieuwe mogelijkheden voor investeringen, ook voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom is Nederland van plan begin 2016 een handelsmissie te sturen naar Cuba. 'We zien graag meer economische samenwerking met Cuba. Nederland is een van de belangrijkste Europese handelspartners en behoort tot de topbestemmingen van de Cubaanse export', aldus de minister.

Koenders benadrukte dat verdere hervormingen niet alleen van belang zijn voor de relatie met Nederland, maar ook voor samenwerking met de Europese Unie. ‘Een goede samenwerking is van belang voor iedereen en dat vergt inzet van beide kanten’, zei Koenders. De EU onderhandelt sinds april 2014 over een nieuw EU-Cuba akkoord. Bij deze onderhandelingen wordt gekeken op welke terreinen de EU met Cuba kan gaan samenwerken, zoals op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en handel. Minister Koenders: 'Ik ben verheugd over de aankondiging deze week dat Cuba en de EU de politieke dialoog herstarten en er in juni een gestructureerde mensenrechtendialoog van start zal gaan.' Nederland heeft een belangrijke voortrekkersrol gespeeld bij het op gang brengen van dit proces en blijft inzetten op nauwere samenwerking tussen de EU en Cuba.

De minister voegt daar tot slot aan toe: 'Het is tijd voor een volwassen relatie met Cuba, politiek én economisch. Om de daad bij het woord te voegen reis ik in mei naar Cuba, om het gesprek met Cubanen voort te zetten over de koers en kansen van Cuba.'


Delen

Terug naar boven