r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mogelijke boycot haven Rotterdam om olijfboomziekte

donderdag 23 april 2015, 16:14

DEN HAAG (PDC) - Het CDA in Brussel vreest dat de Rotterdamse haven een boycot te wachten staat. In Italië en Frankrijk is er een olijfboomziekte uitgebroken, waar zij Rotterdam voor verantwoordelijk houden. Europarlementariërs uit beide landen eisen een gedeeltelijke boycot van de Rotterdamse haven en kostbare onderzoeken naar plantensoorten die via Rotterdam getransporteerd worden.

Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer kunnen mogelijke Brusselse maatregelen ervoor zorgen dat de Rotterdamse haven en kleinere plantenexporteurs uit Nederland voor hoge kosten komen te staan. Schreijer drong er bij de vragen aan de Europese Commissie dan ook op aan dat er grondig onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaak van de besmetting. 

Eind deze maand beslist het fytosanitaire comité van de Commissie over maatregelen. Schreijer hoopt de Commissie dan ook snel aan haar kant te krijgen. 'Rotterdam dreigt te worden gestraft voor zijn eigen stringente aanpak. Het voerde controles uit die helemaal niet verplicht waren en meldde zelf de besmetting aan', aldus Schreijer. 

Bron: Algemeen Dagblad

Delen

Terug naar boven